- Det første vi kan si om forskjellen på det gamle og det nye testamentet, er at det gamle testamentet handler om tiden før Jesus ble født, mens det nye testamentet, er om Jesus liv, og tiden etter hans død.
Det gamle testamentet er i hovedsak identisk med jødedommens hellige skrift.
Denne samlingen av skrifter består av flere bøker skrevet over en lang periode, som kan deles inn i boksamlingene; lov, profeter og skrifter som er i jødisk tradisjon, eller i temaene historie, poesi og profeti som er i kristen tradisjon. Antall bøker varierer veldig, jøder og kristne deler bøkene opp på forskjellig måte. Derfor regner man med 24 bøker etter jødisk inndeling, og 39 bøker etter kristen tradisjon.
Det nye testamentet består av 27 greske skrifter forfattet av de eldste kristne.
Det nye testamentet inneholder de 4 evangeliene, som forteller historien om Jesus. Evangeliene dateres til mellom år 65 og år 100 e.kr.
- Evangeliet etter Matteus: dette evangeliet er ikke skrevet av apostelen Matteus (slik man antok i oldtiden), men antakeligvis av en jødisk skriftlærd. Apostelen Matteus var i beste fall en viktig bidragsyter da evangeliet skulle nedskrives.
- Evangeliet etter Markus: dette evangeliet er skrevet av Markus, disippelen Peters tolk.
- Evangeliet etter Lukas: er skrevet av legen Lukas, en av Paulus' følgesvenner.
- Evangeliet etter Johannes: er etter tradisjonen skrevet av disippelen Johannes, men dette er omstridt.
Det nye testamentet innholder også Apostlenes gjerninger, som forteller videre historien om disiplene etter at Jesus forlot jorden.
Apostlenes gjerninger er en fortsettelse av Evangeliet etter Lukas, og har tilsynelatende samme forfatter, tradisjonelt legen Lukas.
Videre inneholder det nye testamentet Paulus brev og Andre brev, som til sammen er 21 brev.
Til slutt har vi Johannes Åpenbaringen, som blir kalt ”bibelens Krone”.
Det er usikkert hvem som skrev Johannes' åpenbaring eller om det er snakk om en eller flere forfattere. Verket bærer preg av å være skrevet av en kristen person med jødisk bakgrunn.
Kirken hevder at Bibelen er Guds ord. Hvorfor er dette et trosspørmål og ikke spørsmål vitenskapen kan svare på?
Det er ingenting som kan bevise at Bibelen er Gud ord. Det er noe enhver person må velge selv og tro på. Uansett hvor mye en forsker og undersøker denne saken, vil en aldri kunne finne ut om det engang var en person som sa akkurat disse ordene.
Derfor er det et trosspørsmål om bibelen er Guds ord.
Jeg personlig, tror ikke at Bibelen er Guds ord, av den enkle grunn at det blir for stort for meg å forstå. Jeg kan tro på det at det engang var en mann som het Jesus, som trodde på noe så dypt, at han var villig til å dø for å bevise det. Men slik det fortelles videre at han sto opp fra de døde tredje dag, Skal være umulig. Det blir for uvirkelig og stort å forstå, mange tror ikke på slike ting før man får se det.

Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar